NMN

NMN neem je om het probleem van ouder worden op te lossen. NMN is een aanjager van de productie van NAD+. Gezonde cellen hebben hoge NAD+ gehaltes. Wij leggen kort uit hoe NMN de productie van NAD+ verhoogt. Daarna leggen we uit hoe NMN gemaakt wordt en vertellen we iets over de NMN die wij aanbieden, maar eerst wat snelle feiten.

NMN

Snelle feiten

  • NMN is een nieuw middel dat de gevolgen van ouder worden kan voorkomen, stopzetten of terug kan draaien.
  • NMN kan leiden tot gezondere cellen, die minder vaak ziek worden en meer energie hebben.
  • Het is geen kwakzalverij: de beste wetenschappers op het gebied van ouder worden zijn bezig met dit onderwerp. Er is al veel onderzoek (David Sinclair e.a.) naar gedaan en er zijn veelbelovende resultaten.
  • Het is een veilig middel. Er zijn al heel veel mensen die het gebruiken en er zijn geen bekende risico’s.
  • Het is een betaalbaar middel.

 

De theorie achter NMN

Ongeveer 20 jaar geleden ontdekten een groep wetenschappers een stel eiwitten in het lichaam genaamd sirtuïnes. De wetenschappers observeerden dat sirtuïnes een cruciale rol speelden in veroudering, omdat ze bepalend waren voor de gezondheid van cellen. Deze sirtuïne werkten echter alleen goed in een omgeving met een hoge concentratie NAD+ (een co-enzym). Je zou naar analogie van David Sinclair, kunnen zeggen dat je cellen een voertuig zijn, de sirtuïnes de bestuurder zijn en het NAD+ de brandstof.

 

NAD+ kennen we al langer - sinds 1906 - maar de rol ervan was lang niet helemaal duidelijk. NAD+ is verantwoordelijke voor honderden vormen van metabolische processen in onze cellen. Zonder NAD+, zouden je cellen binnen 20 minuten sterven.

 

Belangrijk werk dat NAD+ doet, is dat het optreedt als de smeerolie van het mitochondrium van cellen. In het mitochondrium worden voedingstoffen die binnenkomen omgezet in energie. Een efficiënte omzetting van brandstof in energie, zal je helpen met atletische prestaties of je energie op pijl houden als je ouder wordt.

 

Als een lichaam ouder wordt, dalen de NAD+ waardes en neemt ook de mitochondriale functie af. Er wordt minder NAD+ gemaakt door je lichaam en de NAD+ die er nog is wordt zelfs tegelijkertijd gekannibaliseerd door een enzym genaamd CD38. Op 50-jarige leeftijd hebben wij gemiddeld genomen nog maar de helft van de NAD+ waardes in het lichaam vergeleken met een 20-jarige leeftijd. Het gevolg hiervan is dat de sirtuïnes de cellen in het menselijke lichaam niet meer kunnen herstellen. Dit leidt tot de vele symptomen van veroudering, waar we allemaal bekend mee zijn.

 

Cellen met een hoog gehalte NAD+ functioneren beter en zijn gezonder. Om negatieve effecten van het ouder worden te voorkomen, is de vraag hoe de NAD+ gehaltes in het lichaam hoog gehouden kan worden. Dat kan bijvoorbeeld door een gezonde levensstijl te hebben. Vasten, gezond eten, goed slapen, stressreductie – het zijn allemaal zaken die geassocieerd worden met goede NAD+ huishouding. Helaas is NAD+ niet te koop, maar er zijn wel stoffen die we kunnen gebruiken als supplement die het NAD+ niveau van onze cellen kan verhogen. Zo’n stof is NMN.

 

NMN

Het is belangrijk om te begrijpen waar NMN vandaan komt, omdat het lichaam nu eenmaal goed reageert op stoffen die biologisch gezien al in het lichaam aanwezig zijn, en niet op vreemde stoffen die het lichaam vreemd zijn.

 

Er zijn twee manieren om NMN te beschouwen. Je zou het kunnen beschouwen als een nucleotide. Een nucleotide is een soort bouwsteen waaruit ook DNA wordt gemaakt. NMN komt dan ook van nature voor in ons lichaam en is net als NAD+ te vinden in onze cellen. Sterker nog, het is mogelijk om de productie van NMN in ons lichaam op natuurlijke wijze te manipuleren d.m.v. van het toedienen van een soort gist dat gevonden wordt in fruit, wees een recent onderzoek uit.

 

Je kunt NMN ook beschouwen als een derivaat van niacine, ook wel bekend als de belangrijkste organisch verbinding in vitamine B3. B3 is veel te vinden in dierlijke voedingsproducten en in mindere mate in noten en zaden. Verhoogde consumptie van deze voedingsmiddelen is echter niet de oplossing, omdat een slecht gebalanceerd dieet meer schade aanricht dan het verhelpt.

 

Om buiten het lichaam NMN te maken, kunnen verschillende methodes worden gebruikt. Één methode is door een stof chemisch aan te passen met een reactie. In dit geval kan de stof Nicotinamide Riboside (NR+) worden omgezet in NMN. Dat is niet moeilijk, omdat er enkel een koolstofgroep moet worden toegevoegd aan NR+ om er NMN van te maken. Een andere methode is die van de Zincke-Suhl-reactie. Hierbij worden twee componenten bij elkaar gegooid en uit de reactie elementen weer gescheiden.

 

NMN, het eindproduct van deze reacties is een kleurloos of wit poeder dat op de gebruikelijke manieren toegediend kan worden om de bloedbaan te bereiken. Voor de gemiddelde gebruiker zal een orale toediening in een capsule de meest gebruikte methode zijn. Goede kwaliteit NMN is niet erg gevoelig voor huishoudelijke temperatuurwisselingen maar de koelkast is wel de beste plek om het te bewaren. Het kan dan zeker een half jaar mee. NMN kan het best in de ochtend worden genomen. Het is handig het op te lossen in een beetje olijfolie. Het is veilig om elke dag te nemen en heeft mogelijk hetzelfde effect als het om de dag wordt genomen.

 

De kwaliteit van de NMN is een belangrijk gegeven om op te letten. NMN is goed te verkrijgen op het internet maar het is vaak onduidelijk wat er nu precies te koop wordt aangeboden en waar het vandaan komt. Goede kwaliteit NMN wordt door een fabrikant zelf getest en wordt door een derde lab gecertificeerd die door de fabrikant zelf gekozen wordt. Een reseller zoals FOYLab laat vervolgens een derde check uitvoeren door een lab die wij zelf kiezen met een goede reputatie in Nederland. Puurheid van het middel is bij goede fabrikanten dik boven de 98%.

 

Voor wie is NMN?

De mogelijke voordelen van het gebruik van NMN zijn elders op deze site al beschreven en het internet staat er vol mee. De vraag voor wie NMN goed is, is een stuk moeilijker te beantwoorden. Kortgezegd hebben mensen met lagere NAD+ waardes het grootste voordeel bij het gebruik van NMN. Dat zijn normaliter gesproken ouderen. Onderzoek naar NAD+ concentratie op cel-, weefsel- en orgaan niveau laat zien dat de NAD+ spiegel bij ouderen een stuk lager is dan bij jongeren. Elk jaar dat je ouder wordt, dalen de NAD+ niveaus. De daling is het snelst in het begin van je leven, en wordt steeds langzamer. Dat gegeven zou erop wijzen dat je beter op tijd kunt kiezen voor een gezonde levensstijl waarmee je NAD+ niveaus hooghoudt. Het betekent ook dat je al op een jongere leeftijd het meeste profijt zal hebben van NAD+ stimulerende middelen zoals NMN, omdat je daarmee de harde natuurlijke dip zo veel mogelijk afvlakt. Met andere woorden, NMN is voor iedereen die de symptomen van ouder worden zo lang mogelijk wilt uitstellen.

 

Echter NMN is niet alleen voor mensen die de symptomen van ouder worden willen uitstellen. Hoge NAD+ niveaus worden in verband gebracht met verlaagde risico op ziektes die veel voorkomen bij senioren. NAD+ wordt in verschillende medische onderzoeken genoemd als sleutelfunctie, naar onder meer gezondheidsklachten die resulteren uit voeding gerelateerde onderwerpen zoals diabetes en obesitas – maar vooral ook de gezondheidsklachten die daaruit voortkomen zoals hartproblemen, kanker en hersenbloedingen. Ongezonde cellen met lage concentraties van NAD+ hebben een verstoorde relatie tussen energieproductie en verbruik waardoor dit soort klachten zich voor gaan doen.

 

Dat NAD+ helpt met een efficiëntere energieverbranding in de cellen en dat het daarmee een belangrijke rol kan spelen in voedsel gerelateerde ziekten is een inkoppertje, maar de rol die NAD+ heeft bij het beschermen van cellen die gevaar lopen op DNA-schade is ook zeer belangrijk. Zenuwziektes en dementie komen voort uit beschadigde DNA in cellen, maar ook door ontstekingen in hersenweefsel. Deze ontstekingen ontstaan in cellen met lage NAD+-waardes. In 2015 waren er naar verluidt 47 miljoen mensen met dementie en dat getal zal hard blijven groeien omdat levensverwachtingen over de hele wereld hard stijgen. Bij muizen is in ieder geval aangetoond dat NAD+ concentraties en dementie een verband hadden. Er is zelfs aangetoond dat het toedienen van NAD+ simulanten helpt, dementie te reduceren. Het kunstmatig verhogen van NAD+ zou een rol kunnen spelen dit te voorkomen.

 

Hoewel het ons doel moet zijn NAD+ concentraties zo hoog mogelijk te houden in onze cellen, is het niet voor iedereen wijs daarop te focussen. Kanker is een ziekte met vele zeldzame vormen die soms in helemaal niets op elkaar lijken. Sommige kankercellen kunnen zelfs baat hebben bij verhoogde NAD+ gehaltes. Het wordt vooralsnog afgeraden voor mensen met blindedarm kanker om de productie van NAD+ te stimuleren. Bij andere vormen van kanker zoals borst- of leverkanker is juist wel aangetoond dat het veilig is de NAD+ niveaus te verhogen.

 

 

  • Voorbeeld producttitel
    Verkoper:
    Verkoper
    Normale prijs €19,99 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

    Voorbeeld producttitel

  • Voorbeeld producttitel
    Verkoper:
    Verkoper
    Normale prijs €19,99 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

    Voorbeeld producttitel

  • Voorbeeld producttitel
    Verkoper:
    Verkoper
    Normale prijs €19,99 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

    Voorbeeld producttitel

  • Voorbeeld producttitel
    Verkoper:
    Verkoper
    Normale prijs €19,99 EUR
    Normale prijs Aanbiedingsprijs €19,99 EUR

    Voorbeeld producttitel