NMN heeft een positieve invloed op het gezond herproduceren van menselijke niercellen.

In onze cellen bevinden zich twee vormen van DNA. De ene is in de celkern en daarin staat het moederbestand van ons lichamelijk en geestelijk huishouden.

De ander zit in het mitochondrium. Het mitochondrium zet voedingsstoffen om in energie. Dit DNA noemen ze mtDNA. In deze studie werd onderzoek gedaan van het effect van NMN op dit mtDNA.

 

Het onderzoek werd gedaan namens de Japanese Biochemical Society. De onderzoekers ontdekten dat de behandeling van menselijke niercellen met NMN de snelheid van mtDNA-replicatie verhoogt. Het aantal bouwstenen van DNA (nucleotiden) in mitochondriën liep op, terwijl de schadelijke afbraakproducten (nucleosiden) juist afnamen. Deze bevindingen suggereren een mechanisme voor hoe NMN de mitochondriën, het metabolisme en uiteindelijk veroudering ten goede komt.

NMN heeft een positieve invloed op gezond herproduceren van menselijke niercellen

Samenvatting uit het het artikel

Mitochondriaal DNA (mtDNA) replicatie is strak gereguleerd en noodzakelijk voor cellulaire homeostase; de relatie met het mitochondriale metabolisme blijft echter onduidelijk. Vooruitgang in metabolieten geïntegreerd met de snelle isolatie van mitochondriën, zal zorgen voor opmerkelijke vooruitgang bij het analyseren van het mitochondriale metabolisme. In dit onderzoek stellen de onderzoekers een nieuwe methodologie voor -mitochondria-gerichte metabolieten - die gebruikmaakt van een snelle isolatieprocedure met behulp van een hemolytisch toxine van Streptococcus pyogenes streptolysin O (SLO). SLO-isolatie van mitochondriën uit gekweekte HEK293-cellen is tijd- en arbeidsbesparend voor gelijktijdige verwerking van meerdere monsters en is in deze studie toegepast op verschillende andere cellijnen. Bovendien kan deze methode de tijdsafhankelijke vermindering van mitochondriale ATP detecteren, als reactie op een glycolytische remmer 2-deoxyglucose, wat de geschiktheid aangeeft om metabolietanalyse-competente mitochondriën voor te bereiden. Met behulp van deze methodologie hebben ze gezocht naar specifieke mitochondriale metabolieten die geassocieerd zijn met mtDNA-replicatie-activering en nucleotiden. NAD+ werd zowel geïdentificeerd als prominent gewijzigd. Met name de behandeling van β-Nicotinamide Mononucleotide (β-NMN), een voorloper van NAD+, activeerde HEK293-cellen en verbeterde de snelheid van mtDNA-replicatie door het verhogen van nucleotiden in mitochondriën en het verminderen van hun afbraakproducten: nucleosiden. Onze resultaten suggereren dat het β-NMN-metabolisme een rol speelt bij het ondersteunen van mtDNA-replicatie door de nucleotidepoolbalans in de mitochondriën te handhaven.

 

Wetenschappelijk artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34865026/

Nieuwsbron: https://www.nmn.com/news/nmn-enhances-mitochondrial-genome-replication-in-human-cells