NMN kan schade aan huidcellen voorkomen die bloot worden gesteld aan de zon

UV-straling van de zon beschadigt de huidcellen middels twee mechanismen. Het triggert de enzymen NAMPT en PARP. NAMPt produceert NAD+, hetgeen je huid nodig heeft om te herstellen. PARP put de NAD+ voorraden in je huidcellen juist uit.  

UV zal PARP stimuleren en NAMPt juist remmen. Het gevolg is dat gezonde celdeling wordt vertraagd en zelf gecorrumpeerd. Als tegelijkertijd NMN wordt genomen, wordt de remming van NAMPt opgeheven en wordt het effect van PARP enigszins afgewend. Dit onderzoeksresultaat leidt de onderzoekers te concluderen dat NMN een mogelijke middel is om huidveroudering te tegen te gaan.

NMN kan schade aan huidcellen voorkomen die bloot worden gesteld aan de zon

Samenvatting van het artikel

Nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD+) is een cruciaal co-enzym bij de energieproductie. Het is gebleken dat de onbalans van de NAD+-synthese leeftijdsgerelateerde ziekten veroorzaakt, zoals stofwisselingsstoornissen, kanker en neurodegeneratieve ziekten. Ook veroorzaakt UV-straling NAD+-afbraak in de huid.

Bij zoogdieren is nicotinamide-fosforibosyltransferase (NAMPT) het snelheid beperkende enzym in de NAD+-Yreddingsroute en essentieel voor NAD+-homeostase. Er zijn echter maar weinig studies die zich hebben gericht op de rol van NAMPT als reactie op UV-straling.

Hier laten ze zien dat NAMPT NAD+-afbraak in epidermale keratinocyten voorkomt om te beschermen tegen de milde-dosis UVA- en UVB (UVA/B)-geïnduceerde proliferatiedefecten. Ze toonden aan dat poly(ADP-ribose) polymerase (PARP)-remmer de NAD+-depletie in UVA/B-bestraalde menselijke keratinocyten redde, wat bevestigt dat PAPR cellulair NAD+ tijdelijk uitput om DNA-schade te herstellen. Met name de behandeling met een NAMPT-remmer verergerde het UVA/B-geïnduceerde verlies van energieproductie en levensvatbaarheid van de cellen. Bovendien deed de NAMPT-remmer de door sirtuin-1 (SIRT1) gemedieerde deacetylering van p53 teniet en remde hij significant de proliferatie van met UVA/B bestraalde cellen. Wat suggereert dat de NAMPT-NAD+-SIRT1-as p53-functies reguleert bij UVA/B-stress.

De suppletie met NAD+-tussenproducten, nicotinamide-mononucleotide en nicotinamide-riboside, redde de UVA/B-geïnduceerde fenotypes in afwezigheid van NAMPT-activiteit. Daarom is NAD+-homeostase waarschijnlijk essentieel voor de bescherming van keratinocyten tegen UV-stress in milde doses. Aangezien de huid continu wordt blootgesteld aan UVA/B-straling, zal inzicht in de beschermende rol van NAMPT bij UV-stress helpen bij het voorkomen en behandelen van huidveroudering.

 

Wetenschappelijk artikel: Restoring NAD+ by NAMPT is essential for the SIRT1/p53-mediated survival of UVA- and UVB-irradiated epidermal keratinocytes - ScienceDirect

Nieuwsbron: Study Finds Protecting Skin Cells from UV Damage Depends on NMN Synthesis