Berberine kan een gunstig effect hebben op bacterie in relatie tot diabetes

In deze Chinese studie werd gekeken naar een vrij grote testgroep om te bepalen of berberine een gunstige werking in gang kon zetten in de darmen om de klachten van diabetes 2 te verlichten. De studie werd succesvol afgerond.

Er werd geobserveerd dat het gebruik van Berberine een mechanisme in werking stelde dat diabetes tegen gaat.

Berberine kan een gunstig effect hebben op bacterie in relatie tot diabetes

Samenvatting van het artikel

Het menselijke darm microbioom is een veelbelovend doelwit voor de behandeling van diabetes type 2 (T2D). Maatregelen die de darmflora veranderen, zoals orale inname van probiotica of berberine (BBR), een bacteriostatisch middel, leiden tot metabole homeostase. Daarom hebben de onderzoekers een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie uitgevoerd met nieuw gediagnosticeerde T2D-patiënten uit 20 centra in China.

Vierhonderdnegen in aanmerking komende deelnemers werden ingeschreven, willekeurig toegewezen (1:1:1:1) en voltooiden een behandeling van 12 weken met ofwel BBR-alleen, probiotica+BBR, alleen probiotica of een placebo, na een week run-in van gentamycine voorbehandeling. De veranderingen in geglyceerd hemoglobine, als de primaire uitkomstmaat, in de groep probiotica+BBR (kleinste kwadratengemiddelde [95% BI], -1,04[-1,19, -0,89]%) en BBR-alleen groep (-0,99[-1,16, -0,83]%) waren significant groter dan die in de placebogroep en de groep met alleen probiotica (-0,59[-0,75, -0,44]%, -0,53[-0,68, -0,37]%, P <0,001).

BBR-behandeling veroorzaakte meer gastro-intestinale bijwerkingen. Verdere metagenomica- en metabolische onderzoeken hebben aangetoond dat het hypoglycemische effect van BBR wordt gemedieerd door de remming van DCA-biotransformatie door Ruminococcus bromii. Daarom rapporteert deze studie een menselijk microbieel gerelateerd mechanisme dat ten grondslag ligt aan het anti diabetische effect van BBR op T2D.

Wetenschappelijk onderzoek: Clinicaltrial.gov-identificatiecode: NCT02861261).