Quercetine helpt bij het verlagen van urinezuur in plasma: goed nieuws voor behandeling metabolische ziektes

Quercetine is een beetje een panacee: het helpt bij de bestrijding van heel veel verschillende soorten ziektes. Een van de zaken waarbij het helpt, is het remmen van de productie van minder gewenste stoffen in het lichaam. Een zo’n stofje is xantine-oxidoreductase. Dit stofje wordt omgezet in het lichaam in urinezuur. Urinezuur is schadelijk voor het lichaam. Er is een sterk verband aangetoond tussen verhoogde urinzuur gehaltes in het lichaam, en allerlei klachten zoals jicht, diabetes en insulineresistentie.

In dit onderzoek werden 22 gezonde mannen quercetine of een placebo gegeven om te kijken of de urinezuur niveaus in hun plasma zouden dalen. Het verschil na vier weken was flink. 500 Mg Quercetine was genoeg om de urinezuur
aanmaak
flink te verminderen zonder overige gezonde werkingen van het lichaam te verminderen. Zover bekend is er geen speciale Quercetine gebruikt in deze studie.

Quercetine helpt bij het verlagen van urinezuur in plasma: goed nieuws voor behandeling metabolische ziektes

Samenvatting uit artikel

Een verhoogde plasma-urinezuurconcentratie is een risicofactor voor jicht, insulineresistentie en diabetes type 2. Quercetine, een flavonoïde die in hoge concentraties wordt aangetroffen in uien, thee en appels, remt xanthine-oxidoreductase in vitro, de laatste stap in de intracellulaire urinezuurproductie, wat aangeeft dat quercetine in staat zou kunnen zijn het urinezuur in het bloed bij mensen te verlagen. De onderzoekers bepaalden de effecten van 4 weken orale suppletie van quercetine op plasma urinezuur, bloeddruk en nuchtere glucose. Deze gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde, cross-over studie rekruteerde tweeëntwintig gezonde mannen (19-60 jaar) met een baseline plasma-urinezuurconcentratie in het hogere, maar nog steeds als gezonde beschouwde bereik (339 (SD 51) µmol /l). De interventie omvatte één tablet met 500 mg quercetine per dag gedurende 4 weken, vergeleken met placebo, met een uitwasperiode van 4 weken tussen de behandelingen. De primaire uitkomstmaat was verandering in plasma-urinezuurconcentraties na 2 en 4 weken; secundaire uitkomstmaten waren veranderingen in nuchtere plasmaglucose, 24-uurs urinaire excretie van urinezuur en bloeddruk in rust. Na behandeling met quercetine waren de plasma-urinezuurconcentraties significant verlaagd met -26,5 µmol/l (95% BI, -7,6, -45,5; P=0,008), zonder dat dit invloed had op nuchtere glucose, urine-uitscheiding van urine zuur of bloeddruk. Dagelijkse suppletie van 500 mg quercetine, die de biologisch beschikbare hoeveelheid quercetine bevat zoals aanwezig in ongeveer 100 g rode uien, gedurende 4 weken, verlaagt significant verhoogde plasma-urinezuurconcentraties bij gezonde mannen.

Wetenschappelijk artikel:Quercetin lowers plasma uric acid in pre-hyperuricaemic males: a randomised, double-blinded, placebo-controlled, cross-over trial - PubMed (nih.gov)