Quercetine helpt mogelijk bij het bestrijden van Covid

Van Quercetine is het bekend dat het sterke anti-virale kenmerken heeft. Covid is een virus. Quercetine is veilig om te consumeren en makkelijk te verkrijgen. Het is dus geen raadsel waarom onderzoekers aan quercetine dachten als een mogelijk middel tegen Covid. Een internationaal onderzoeksteam uit o.a. Italië, Pakistan en het VK onderzocht bij 159 Corona patiënten de effecten van het nemen van 1000 mg Quercetine per dag.

De resultaten waren verbluffend. De onderzoekers denken dat quercetine het ziektebeeld van Covid duidelijk verlicht. Patiënten overleden minder vaak, hoefden minder snel aan de beademing, werden simpelweg minder ziek door het gebruik van quercetine. Het onderzoeksteam roept op tot meer onderzoek naar het middel.

Quercetine helpt mogelijk bij het bestrijden van Covid

Samenvatting uit het artikel:

Van quercetine, een bekend natuurlijk voorkomend polyfenol, is recentelijk in vitro en in vivo studies aangetoond dat het een mogelijke anti-COVID-19-kandidaat is. Quercetine heeft sterke antioxiderende, ontstekingsremmende, immunomodulerende en antivirale eigenschappen en wordt gekenmerkt door een zeer hoog veiligheidsprofiel, zowel bij dieren als bij mensen. Zoals de meeste andere polyfenolen, vertoont quercetine een zeer lage orale absorptie en het klinische gebruik ervan wordt door de meeste als beperkt beschouwd. Quercetine in een food-grade systeem met zonnebloemfosfolipiden (Quercetin Phytosome®, QP) verhoogt de orale absorptie tot een factor 20. In deze gerandomiseerde, gecontroleerde en open-label studie werd een dagelijkse dosis van 1000 mg QP gedurende 30 dagen onderzocht bij 152 poliklinische COVID-19-patiënten om het adjuvans effect ervan bij de behandeling van de vroege symptomen en bij het voorkomen van de ernstige gevolgen van de ziekte te bekijken. De resultaten lieten een afname zien van de frequentie en duur van ziekenhuisopnames, de noodzaak van niet-invasieve zuurstoftherapie, de progressie naar intensive care-afdelingen en het aantal sterfgevallen. De resultaten bevestigden ook het zeer hoge veiligheidsprofiel van quercetine en suggereerden mogelijke antivermoeidheids- en eetlustbevorderende eigenschappen. De conclusie is dat quercetine een veilig middel is en kan in combinatie met standaardzorg, bij gebruik in een vroeg stadium van virale infectie, helpen bij het verbeteren van de vroege symptomen en bij het voorkomen van de ernst van de ziekte COVID-19. Er wordt gesuggereerd dat er dringend een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie moet worden uitgevoerd om de resultaten van deze studie te bevestigen.

 

Wetenschappelijk artikel: Possible Therapeutic Effects of Adjuvant Quercetin Supplementation Against Early-Stage COVID-19 Infection: A Prospective, Randomized, Controlled, and Open-Label Study - PubMed (nih.gov)