Quercetine nuttig middel om fitness prestaties te verbeteren

Mensen die intensief sporten weten: rust en herstel is vaak net zo belangrijk als het sporten zelf.

Er zijn veel sporters die er ook werk van maken het tempo van herstel te verhogen. Ze nemen middelen om daarmee te helpen, zodat ze het maximale uit het sporten halen. In dit onderzoek wordt gekeken of quercetine helpt bij herstellen na zwaar sporten. Er werd gekeken naar de prestaties van 12 gezonde mannen en o.a. gekeken of ze snel weer op hetzelfde krachtniveau kwamen na het nemen van quercetine. Het resultaat was dat de mannen die quercetine kregen sneller herstelden dan de 6 die placebo kregen.

Quercetine nuttig middel om fitness prestaties te verbeteren

Samenvatting artikel:

Het doel van het onderzoek was om de hypothese te testen dat quercetine (Q) het krachtverlies en neuromusculaire stoornissen geassocieerd met excentrische inspannings-geïnduceerde spierbeschadiging (EEIMD) kan voorkomen. Twaalf jonge mannen (26,1 ± 3,1 jaar) namen gedurende 14 dagen Q (1000 mg/dag) of placebo (PLA) met behulp van een gerandomiseerde, dubbelblinde, cross-over onderzoeksopzet. Deelnemers voltooiden een uitgebreide neuromusculaire (NM) evaluatie voor, tijdens en na een excentrisch protocol dat ernstige spierbeschadiging kan veroorzaken (10 sets van 10 maximaal verlengende contracties). De NM-evaluatie omvatte maximale vrijwillige isometrische contractie (MVIC) en kracht-snelheidsrelatiebeoordelingen met gelijktijdige registratie van elektromyografische signalen (EMG) van de elleboogbuigers. Pijn, armhoek in rust, armomtrek, plasma-creatinekinase (CK) en lactaatdehydrogenase (LDH) werden ook beoordeeld. Q-suppletie verhoogde significant de isometrische sterkte die tijdens MVIC werd geregistreerd in vergelijking met baseline (+4,7%, p <0,05). Bovendien was het verval van koppel en spiervezelgeleidingssnelheid (MFCV) geregistreerd tijdens de excentrische oefening significant lager in Q in vergelijking met PLA. Onmiddellijk na de EEIMD waren de isometrische kracht, de kracht-snelheidsrelatie en MFCV significant lager wanneer de deelnemers PLA kregen in plaats van Q. Veertien dagen Q-suppletie lijkt de ernst van spierzwakte veroorzaakt door excentriek-geïnduceerde myofibrillaire verstoring en sarcolemmale verslechtering van de voortplanting van actiepotentiaal.

 

Wetenschappelijk artikel: The Effects of Quercetin Supplementation on Eccentric Exercise-Induced Muscle Damage - PubMed (nih.gov)