Sporten: gezondheid, uiterlijk en meditatie

Sporten: gezondheid, uiterlijk en meditatie

Er is een reden dat sport zo’n groot onderwerp is in een gezond leven. Het heeft veel functies en beïnvloedt ons op zo veel verschillende manieren. De mate waarin we sporten kan bepalend zijn voor hoe gelukkig we kunnen worden in ons leven. Je zou kunnen zeggen dat er bijna geen mens op aarde is die slechter is geworden van sporten. De supplementen die wij verkopen op deze website ondersteunen een sportief leven.

 

In mijn jonge jaren was waarschijnlijk de belangrijkste functie van sporten de spel dimensie. Balsporten als voetbal, tennis, basketbal – het zijn gewoon leuke spelletjes om te spelen. Natuurlijk is verliezen nooit leuk, maar niet elke keer als je gaat voetballen hoefde het een wedstrijd te zijn. Ondertussen waren er andere positieve dingen die met mij gebeurde als kind door te sporten. Ik kreeg vriendschappen, mijn brein ontwikkelde, mijn lichaam leerde belangrijke zaken als balans, timing en motoriek.

 

Toen ik in de pubertijd kwam, werd uiterlijk in een keer belangrijk. Het schoonheidsideaal voor mij was het Calvin Klein ondergoed model. Zo’n lichaam krijg je niet van tennis of voetbal: dat waren sportschool lichamen. Dus op naar de sportschool waar ik met gewichten ging trainen. Trainen met gewichten is supergoed voor je hormoonhuishouding. Natuurlijk zijn er ook andere voordelen. Je spieren worden sterker, maar ook je botten. Als je voorzichtig en met goede vorm traint, bouw je aan een sterk frame voor als je ouder bent. De meeste mensen worden ook niet minder aantrekkelijk van het bezoeken van een sportschool. Ze trekken mooiere mensen aan en eindigen wellicht in gelukkigere relaties. 1 + 1  = echt niet altijd 2 in de liefde, maar als het de kans gemiddeld met 1% of 2% verhoogd op een gelukkigere relatie, waarom zou je dat dan laten liggen?

 

Tot slot ben ik gekomen op een leeftijd waarop sporten een bittere noodzakelijkheid is voor m’n gezondheid. Stress is een stille moordenaar. Niet iedereen heeft stress. Als je het hebt, weet je het niet eens perse van jezelf. Zeker als je een serieuze werk ethos hebt, is het verleidelijk om signalen te negeren. Dingen voor elkaar krijgen in het leven is zo’n beetje het mooiste wat er is. Laat deze blog je er niet van weerhouden. Je lichaam er echter aan onderdoor laten gaan is alleen wel ontzettend stom. Bedenk eens hoe een prachtige stukje technologie je verwaarloost voor een klein beetje meer geld of status, dat is echt je reinste kapitaalvernietiging. Als je serieus bent over je werk en over presteren, dan ben je het aan jezelf verplicht goed te zorgen voor het vehikel waar dat allemaal mee bereikt moet worden: je lichaam.

 

Ik heb de laatste tijd echt moeite gehad om goed voor m’n lichaam te zorgen. Werken putte me echt uit. De telefoon begon vaak rond 0700 al geluid te maken. Die geluiden gingen tot in de avond vaak door. M’n ego was ook uitgeput. Als je de hele dag al zoveel moet doen, kun je je ’s avonds er echt niet meer toe zetten om ook nog eens te gaan sporten. Ik moest iets verzinnen, en dat werd sporten onder werktijd. Op dinsdag en zondag ochtend ging ik rond 10:00 uur zwemmen. Een uur lang borstcrawlen kon ik op het eind. Qua zwemniveau zwom ik eigenlijk marathon. Fitter dan dat ben ik nooit geweest.

 

 

Toen kwam Corona. Ik gleed af in een sportieve winterslaap die ik niet had gehad sinds mijn 18de. Werk werd eigenlijk alleen intensiever. In het weekend was ik evengoed uitgeput. Een kleine hardloopsessie perste ik er ’s zondags nog wel uit, maar met moeite. Ik probeerde mijn gebrek aan sporten te compenseren met intermittent fasting. Het is een aardig substituut, maar het doet echt niet wat sporten doet. Er moest iets veranderen.

 

Het is ongeveer 20 min rijden met mijn auto naar kantoor. Het is ongeveer 40 min met de fiets. De fietstocht gaat dwars de weilanden. Het is een prachtig stukje met heel veel wind. Het is echt een uitdaging om daar te fietsen. De brandstofprijzen zijn ook niet mals. Een fiets kopen en naar werk fietsen op mooie dagen betekent twee vliegen in een klap. De investering in de fiets zal zich zo makkelijk terug betalen. Ik doe het nu twee weken en voel me een onvoorstelbaar stuk beter. Mijn kleding zit iets losser, mijn huid zit iets strakker en ik heb iets meer energie. Sporten in de open lucht spreekt ook wat primitievere instincten aan in ons als mens. Dat heeft denk ik te maken met daglicht en frisse lucht. (Hoe fris de lucht in de randstad is valt over te discussiëren). Ik kan m’n vinger er niet precies op leggen, maar het is een verkwikkende ervaring.

 

De moraal van dit verhaal is dat er een manier is om sport in je leven te integreren waarop het zelfs functioneel wordt. De bijvangst van zo’n activiteit moet niet onderschat worden. Cardiovasculair georiënteerde sporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen brengen je vrij gemakkelijk in een mediatieve staat. Je kunt kiezen daarin je brein leeg te maken, of je kunt juist diep nadenken over je problemen onder invloed van de endorfine. Met andere woorden: nadenken terwijl je high bent. Het is niet gek dat mensen tot diepere inzichten komen als ze zich bevrijd voelen van pijntjes, irritaties en storing. Je brein krijgt de gelegenheid zich te focussen en te ontspannen tegelijkertijd. Vooral borstcrawl zwemmen waarin ademen zo’n belangrijke rol speelt in de beweging in het water, werkt bijna als meditatie. Het is bijna niet te meten, maar ik kan me zo voorstellen dat een brein dat regelmatig ontspant, veel minder gevoelig is voor ziekte, stress en ontsteking. Ik denk dat zo’n brein langer en beter blijft functioneren.

 

Het soort eten dat een atletische levensstijl het best ondersteunt, hangt volgens mij compleet af van het soort metabolisch profiel dat je hebt. Er zijn mensen waarvan de bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgt van veel zoet eten, je hebt mensen die er al problemen mee krijgen bij het minste of geringste suiker. Eén ding is eigenlijk wel zeker en dat is dat een normaal lichaam het liefst veel koolhydraten op voorraad heeft in de maag, bloed, ATP systeem en vet. Koolhydraten, dat is simpel: het is heel makkelijk om in energie om te zetten voor je lichaam. Koolhydraten - en met name suiker – zijn echter helaas niet heel gezond. De effecten van een overvloed aan suiker geeft een aantoonbaar slechte uitwerking op de gezondheid van je cellen. Ik denk dat je het je lichaam zo moeilijk mogelijk moet maken. Geef je lichaam een dieet hoog in natuurlijke vetten uit biologische bronnen i.c.m. een beperkte hoeveelheid eiwitten (het liefst niet dierlijk). Het is heel taai voor je lichaam om deze voedingsstoffen af te breken tot bruikbare suikers voor je lichaam. Dingen die moeilijk zijn voor je lichaam, zijn in dit geval ook goed ervoor. Net als met sporten, waar die regel ook geldt. Koolhydraten uit fruit kun je bijvoorbeeld wel eten, maar dan het liefst van fruit dat weinig suiker bevat zoals aardbeien of frambozen. Dit fruit zit zo vol met vezels en vitamines, dat het die luttele calorieën echt wel waard is. Voor het sporten dit soort koolhydraten eten zou zomaar je atletische prestatie kunnen verbeteren. Complexe koolhydraten die moeilijk afbreken zoals gevonden in bijvoorbeeld havermout of bruine rijst kan ik zeker aanbevelen. Deze koolhydraten zijn een soort diesel voor je lichaam. Het duurt lang deze koolhydraten af te breken en hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel niet enorm. Volgens mij is dit ideale brandstof voor duursporten.

 

De voedingssupplementen zoals deze gevonden worden op onze website hebben een ondersteunende functie in het atletisch vermogen. Elk lichaam is een samenklontering van cellen. Als deze cellen gezond zijn en efficiënt brandstof gebruiken, zullen zij je prestatie optimaliseren. Verwelkom dit soort middelen in je leven, en wellicht pluk je daar de vruchten van op sportief vlak en bijgevolg ook de vele voordelen van sport in je leven.