Uithoudingsvermogen verbetert als gevolg van het nemen van NMN - Onderzoek bij mensen

De theorie was al aanwezig: NMN leidt tot hogere NAD+ gehaltes van je cellen; de mitochondrium werkt bij hoge gehaltes NAD+ het beste en daar wordt de energie voor een cel geproduceerd. Logisch dus dat NMN leidt tot een betere uithoudingsvermogen, maar dat moest wel even getest worden.

Het onderzoek werd gedaan bij hardlopers van middelbare leeftijd. Het aanvullen van 600 tot 1200 mg/dag NMN gedurende zes weken verbeterde zuurstofopname door de spieren en een efficiënt gebruik voor energieproductie. De verbeteringen in het zuurstofgebruik in de spieren nam toe bij de hogere NMN-doses tijdens duurtraining. Er werden geen nadelige gezondheidseffecten gemeld bij het nemen van maximaal 1200 mg/dag NMN gedurende zes weken.

Uithoudingsvermogen verbetert als gevolg van het nemen van NMN - Onderzoek bij mensen

Samenvatting uit het artikel

Recente onderzoeken bij knaagdieren tonen aan dat een combinatie van inspanningstraining en NAD+ supplementen synergetische effecten hebben. Er zijn momenteel echter geen klinische onderzoeken bij mensen die dit analyseren. Deze studie onderzoekt de effecten van een combinatie van inspanningstraining en suppletie met nicotinamide mononucleotide (NMN), de directe voorloper van NAD+, op cardiovasculaire fitheid bij gezonde amateurlopers. Daarvoor hebben de onderzoekers een zes weken durende gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde, vierarmige klinische studie met 48 recreatief getrainde hardlopers van jonge en middelbare leeftijd van het Guangzhou Pearl River-hardloopteam opgezet. De deelnemers werden gerandomiseerd in vier groepen: de groep met lage dosering (300 mg/dag NMN), de groep met gemiddelde dosering (600 mg/dag NMN), de groep met hoge dosering (1200 mg/dag NMN) en de controlegroep (placebo). Elke groep bestond uit tien mannelijke deelnemers en twee vrouwelijke deelnemers. Elke trainingssessie duurde 40-60 min en de hardlopers trainden 5-6 keer per week. Cardiopulmonale inspanningstests werden uitgevoerd bij aanvang en na de interventie, na 6 weken, om de aerobe capaciteit van de hardlopers te beoordelen. Resultaten Analyse van de covariantie van de verandering ten opzichte van de uitgangswaarde gedurende de behandeling van 6 weken toonde aan dat de zuurstofopname (VO2), de percentages van de maximale zuurstofopname (VO2max), het vermogen bij de eerste ademhalingsdrempel en het vermogen bij de tweede ademhalingsdrempel in hogere mate stegen in de middelgrote en hoge doseringsgroepen vergeleken met de controlegroep. Er was echter geen verschil in VO2max, O2-pulse, VO2 gerelateerd aan werksnelheid en piekvermogen na de 6 weken durende behandeling vanaf baseline in een van deze groepen. Conclusie: NMN verhoogt de aerobe capaciteit van mensen tijdens inspanningstraining, en de verbetering is waarschijnlijk het resultaat van een verbeterd O2-gebruik van de skeletspier.

 

Wetenschappelijk artikel: Nicotinamide mononucleotide supplementation enhances aerobic capacity in amateur runners: a randomized, double-blind study | Journal of the International Society of Sports Nutrition | Full Text (biomedcentral.com)

Nieuwsbron: Human Trial Shows NMN Enhances Exercise Endurance in Runners

Uithoudingsvermogen verbetert als gevolg van het nemen van NMN - Onderzoek bij mensen